כל מה שקורה בגבעת שמואל
כל מה שקורה בגבעת שמואל
ועדת הגבולות של משרד הפנים הגישה את המלצותיה אל מנכ"ל משרדה השבוע.
בשנת 2017 ניתנה לועדה המנדט לבחון את שינוי הגבולות בין עיריית גבעת שמואל לבין עיריית רמת גן.
עמדת הרשויות ברורה וגלויה לכולם וכל אחת מהן דורשת את שטח האוניברסיטה וסביבתה תחתיה.
כרמל שאמה הכהן, ראש עיריית רמת גן נחשב מקורב מאוד לגדעון סער וכיהן בנוסף כמנהל המטה שלו בבחירות האחרונות.
חבר הכנסת, גדעון סהר צפוי ביום שני הקרוב להפוך לשר המשפטים ותהיה לו השפעה רבה בממשלה הקרובה. דבר הצפוי לגרום להיעדר החלטה בעניין המלצות הועדה לשינוי הגבולות הקיימים.
האוניברסיטה הציגה עמדה שבה דורשת להישאר בתחומי העיר רמת גן.
"עמדת האוניברסיטה מדגישה שהמרחב סביבה אינו בעל אופי של "עיר אוניברסיטאית", וכי חזון גבעת שמואל נעשה ללא תיאום עמה: "אוניברסיטת בר-אילן מתוכננת לפי 'מודל הקמפוס'… 'המודל המפוזר' – אוניברסיטה שבנייניה מפוזרים בעיר – היה תוצאה של נסיבות היסטוריות ולא מתוך תכנון מכוון מראש… הרצון של גבעת שמואל להידמות למודל אוקספורד כעיר אוניברסיטאית אבסורדי לגמרי".
עמדת מוסדות התכנון (ובהם מחוז מרכז, מחוז תל אביב ומטה המינהל) הציגו עמדה אחידה בדבר שיוך האוניברסיטה לגבעת שמואל. זאת מן הנימוק המרחבי, "היותה של האוניברסיטה מופרדת על ידי כבישים ראשיים מרמת גן, ומוקפת בשכונות עירוניות של גבעת שמואל."
לאחר בחינת החלופות המליצה הוועדה ברוב של שלושה חברים מול שניים על:
השארת שטח הקמפוס בתחום עיריית רמת גן והעברת השטח שאינו נכלל בתחום הקמפוס וכן התשתיות המתוכננות באזור (כולל הקו הסגול של הרכבת הקלה) לגבעת שמואל, עם חלוקת הכנסות.
ההמלצה כוללת את הותרת שטחי האוניברסיטה שבתוך גדר הקמפוס בתחום שיפוט רמת גן, בעוד השטחים שמחוץ לגדר הקמפוס יועברו לגבעת שמואל. השטחים להעברה לתחום שיפוט גבעת שמואל כוללים את דרך קרן היסוד/רח' מקס ואנה ווב, את מסילת הקו הסגול ותחנות הרכבת הקלה שיקומו בציר זה. כמו גם, את שטחי האוניברסיטה שמעבר לרח' מקס ואנה ווב ובהם אודיטוריום וואהל, בית הספר התיכון אמי"ת גוש דן ומגרש החנייה החיצוני התוואי המדויק של הגבול בין גבעת שמואל לרמת גן ייגזר גם משינויים עתידיים בתוואי הגדר המקיפה את הקמפוס כיום. תוואי זה צפוי להשתנות בהתאם להפקעות השטחים שנדרשים לצורך הקמת הרכבת הקלה והשלמת סלילת תוואי המסילה, אך העיקרון יישאר זהה: השטח שמחוץ לגדר הקמפוס יעבור לגבעת שמואל בעוד השטחים בתוך הגדר ייוותרו בשטח רמת גן. הנימוק המרכזי להמלצה זו הוא הרצון לשמור על יציבותה של האוניברסיטה כמוסד אקדמי. הוועדה בחרה להותיר את שטח הקמפוס כיחידה תפעולית אחת וזאת על מנת למנוע סרבול והתנהלות של קמפוס אחד תחת שתי רשויות מקומיות. מאידך הוועדה בחרה להמליץ על העברת השטחים שמחוץ לגדר הקמפוס לגבעת שמואל, שכן הינם מצויים מחוץ לקמפוס האקדמי ומידת פגיעה תכנונית אפשרית בהם הינה מזערית אם בכלל.
באשר לחלוקת הכנסות בין שתי הרשויות, הוועדה ממליצה על חלוקת הכנסות מן השטח שנותר בתחום שיפוט רמת גן בלבד, כלומר שטח הקמפוס, בשיעור של %50%-50 לכל אחת מהרשויות. יובהר כי המלצת הוועדה לגבי אחוזי החלוקה המוקצים לרמת גן כוללים בתוכם גם מרכיב של תקורה בגין ניהול השטח, ואין להפחית מהם אחוז נוסף לצורך כך. הכנסה זו תהווה מקור למימון שידרוג התשתיות העוטפות את הקמפוס ותחזוקתם. זאת ועוד, חלוקת הכנסות של רמת גן לגבעת שמואל ממתחם האוניברסיטה בשיעור של כ- %50 צפויה להפחית כ-5.3 מלש"ח מתקציבה של עיריית רמת גן. סכום זה מהווה פחות מחצי אחוז בלבד מסך הכנסותיה של עיריית רמת גן, וכ-%1 מסך הכנסותיה מארנונה שאינה למגורים. אין ספק כי אובדן של סכום שכזה לרשות מקומית אינו דבר של מה בכך, אולם אין מדובר באירוע בעל השלכות מקרו כלכליות על עיריית רמת גן. טענת רמת גן כי היא צפויה לאובדן עתידי של סכומים גבוהים בהרבה עקב אישור תכניות בינוי בקרבת קו הרכבת הקלה מחוץ לגדר הקמפוס, בשטח שהומלץ להעברה לגבעת שמואל, עשויה להיות נכונה. עם זאת, מדובר בהפסד עושר עתידי ולא בפגיעה בהווה. למיטב ידיעתה של הוועדה אין תכנית קונקרטית כלשהי העומדת על הפרק ונושא זה אינו מופיע גם כחלק מתכניות הסכם הגג או התכנית האסטרטגית של עיריית רמת גן. כמובן אם בעתיד יתחלפו היוצרות ועיריית רמת גן תתקשה כלכלית ועיריית גבעת שמואל תהפוך לרשות העשירה במרחב או לחילופין- יתברר כי בשטח שהומלץ להעברה ישנן זכויות לסכומי כסף גבוהים במיוחד של עשרות מיליוני ש"ח ₪. שמורה לעיריית רמת גן הזכות לפנות למשרד הפנים בבקשה לפתיחת כתב מנדט לחלוקת הכנסות משטח זה.
לכתבה הקודמת שלנו בעניין בר אילן לחצו כאן